Facebook-prikbord van Miesten tasa-arvo ry

sunnuntai 27. marraskuuta 2011

Rikoslaki on muutettava sukupuolineutraaliksi


Kouvolalaisen äidin epäillään surmanneen kaksi lastaan (HS A9 23.11.). Traaginen tapaus herättää jälleen kysymyksen lainsäädäntömme tasa-arvoisuudesta. Lapsensurmasta voidaan rikoslain mukaan tuomita vain lapsensa surmannut äiti, vastaavaan syyllistynyttä isää ei voida tuomita lapsensurmasta.

Lapsensurmasta tuomittaessa käytössä oleva rangaistusasteikko on lievempi kuin surmasta, taposta tai murhasta tuomittaessa. Toisin sanoen, äiti voi sukupuolensa ansiosta selvitä vastaavasta teosta lievemmillä seuraamuksilla kuin isä, vaikka lain pitäisi olla kaikille sama.

Lapsensurmasta puhutaan tilanteessa, jossa naisen katsotaan syyllistyneen tekoonsa synnytyksestä johtuvassa uupumuksessa tai ahdistuksessa. Tuoreet tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että myös isät voivat kärsiä lapsen syntymän jälkeen masennuksesta ja ahdistuneisuudesta. Hyväksyttävää perustetta sille, että miehet ja naiset asetetaan näin eriarvoiseen asemaan lain edessä, ei siis ole olemassa. Tekijän syyntakeisuutta voidaan joka tapauksessa aina arvioida, vaikka lapsensurma rikosnimikkeenä laista poistettaisiin.

On syytä vaatia, että hallitus ryhtyy heti toimiin tämän tasa-arvo-ongelman korjaamiseksi. Valtiovallan on annettava selvä signaali siitä, ettei naisten väkivaltaisuutta hyväksytä yhtään sen enempää kuin miestenkään.

Juuso Erno

Miesten tasa-arvo ry:n puheenjohtaja

________________________

Helsingin Sanomat ei julkaissut tätä mielipidekirjoitusta.
1 kommentti:

  1. http://www.aamulehti.fi/cs/Satellite?c=AMArticle_C&childpagename=KAL_newssite%2FAMLayout&cid=1194707475427&p=1194596113763&packedargs=packedargs%3DAMArticleCommentThreadDetails%25253AcurrentPage%253D6&pagename=KALWrapper

    VastaaPoista