Facebook-prikbord van Miesten tasa-arvo ry

keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

Kirkon vaiettu miesongelmaEläköitynyt kappalainen Maritta Tynkkynen (Keskisuomalainen 10.3.2013) on syystä huolissaan pappiskunnan naisvaltaistumisesta, sillä evankelis-luterilaisesta kirkosta on kovaa vauhtia tulossa mies-vapaa vyöhyke. Pappien arvostuksen, ja kenties jopa palkkauksen, heikentyminen ei kuitenkaan ensisijaisesti johdu naisistumisesta, vaan yhteiskunnan maallistumisesta ja kirkon jäsenmäärän laskusta. 

Maritta Tynkkysen näkemys miespapeista on kliseisyydessään suorastaan seksistinen, jopa miesvihamielinen. Miksi miespappi ei muka voisi olla ihan yhtä ihmisläheinen ja empaattinen kuin naispappikin? Ihmissuhteita tai tunteita miehet eivät ole koskaan karttaneet, vaikka ovat kenties ilmaisseet itseään toisin kuin naiset. Jos Tynkkysen mielipiteet heijastavat kirkossa vallitsevaa ilmapiiriä, niin pappisuran houkuttelevuuden laskeminen miesten keskuudessa ei juuri yllätä. Miksi kukaan hakeutuisi ehdoin tahdoin töihin yhteisöön, jossa häntä pidetään sukupuolensa vuoksi huonompana astiana?

Mielenkiintoista on, että Tynkkynen nostaa juuri traditioistaan tiukasti kiinnipitävän ortodoksikirkon malliksi auktoriteetin säilyttämisestä. Ehkä miespapeissa voi olla jotain positiivista?

Juuso Erno

Miesten tasa-arvo ry:n puheenjohtaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti