Facebook-prikbord van Miesten tasa-arvo ry

lauantai 18. marraskuuta 2017

Hyvää kansainvälistä miestenpäivää!

Tänään (19.11.2017) on kansainvälinen miestenpäivä. Päivä ei ehkä vielä ole Suomessa kovin tunnettu, mutta se ei vähennä sen tärkeyttä. Tunnettavuuden lisäämiseksi päivä pitäisi lisätä suomalaisiin kalentereihin. Kansainvälinen naistenpäivä siellä jo on, joten lisäys edistäisi tasa-arvoa.

Miestenpäivä kiinnittää huomion miesten ja poikien asemaan, oikeuksiin ja ongelmiin. Kansainvälisen miestenpäivän erityisenä teemana on ollut miesten terveys. Miesten odotettavissa oleva elinikä on yhä alhaisempi kuin naisten ja miehiä kuolee selvästi enemmän tapaturmaisesti sekä päihteisiin.

Vaikka työtä on tehty ja vaikka moni mies elää terveellisesti ja voi hyvin, eivät terveysvalitus tai -palvelut edelleenkään tavoita riittävästi kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevia poikia ja miehiä. Valistuksen ja palvelujen räätälöinnissä sekä jalkauttamisessa on vielä paljon tehtävää.
Suomalaisittain erityisen tärkeänä teemana voi pitää poikien alisuorittamista koulussa ja nuorten miesten syrjäytymistä. Joka kahdeksas peruskoulun päättävä poika ei osaa kunnolla lukea, viidesosa ei pysty kirjoittamaan työhakemusta.

Lukiot ja korkeakoulut ovat naisvaltaisia, eikä korkeakoulujen opiskelijavalintoihin tehty muutos niiden tilannetta ainakaan korjaa. Yli viidennes nuorista miehistä on koulutuksen ja työelämän ulkopuolella. Tästä aiheutuvat inhimilliset ja kansantaloudelliset kustannukset ovat valtavia, vuosittain miljardiluokkaa.

Syrjäytyminen vaikuttaa moneen asiaan negatiivisesti: useampi mies kuin nainen jää vasten tahtoaan lapsettomaksi, eikä syrjäytyneen miehen kannata perheen perustamisesta haaveilla. Synnytystalkoiden sijasta tarvitaankin syrjäytymisenestotalkoita. Suomen kaltaisella pienellä maalla ei ole varaa haaskata nuorten miesten ja poikien potentiaalia näin.

Koulua on kehitettävä aivan toiseen suuntaan kuin viime vuosina on tehty. Koulupojat eivät ole mitään itseohjautuvia opiskelijoita, joille vastuun koulutuksen (epä)onnistumisesta voisi sysätä.
Vaatimustasoa on syytä kiristää, mutta poikien koulunkäyntiä on myös tuettava. Peruskoulun päättötodistus on annettava vasta, kun perustaidot hallitaan. Selkeä, yhdenmukainen arviointi ja sitä tukevat anonyymit, standardoidut ja valtakunnalliset tasokokeet on otettava käyttöön.

Numeroarvostelu (sanallisella saatteella) ja peruskoulun opettajavetoisuus on palautettava, työrauha kouluissa turvattava ja välituntiliikuntaa ulkoilmassa lisättävä. Poikia on kehuttava, kannustettava ja sparrattava paljon nykyistä enemmän. Miesopettajien määrää on lisättävä positiivisten miehen mallien tarjoamiseksi.

Tasa-arvotyötä siis riittää, mutta se sujuu helpommin, kun tartumme siihen yhdessä. Hyvää kansainvälistä miestenpäivää kaikille!

Juuso Erno
 
puheenjohtaja
Miesten tasa-arvo ry
Helsinki

_________________

Mielipidekirjoitus on julkaistu Keskisuomalaisessa  19.11.2017.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti